Kraft att förändra

Rekrytera en operativ VD som driver tillväxt

P1552196 (kopia)

Att rekrytera en ny VD ställer höga kunskapskrav på din rekryteringspartner. När du söker en operativ VD vill du hitta en person som själv kan dra in affärer, som leder genom handling och som lever bolagets kultur och värdegrund. Genom forskningsbaserade metoder och med fokus på ditt bolags unika affär hittar vi på SalesOnly en operativ VD som kan ta företaget in i framtiden.

Processen - steg för steg

Kravspecifikation

Vi upprättar en kravprofil tillsammans med dig genom att stämma av förväntningar på kompetens, erfarenhet och personliga egenskaper hos kandidaten du söker. Vi arbetar projektbaserat och strukturerat och sätter från start en tydlig tidsplan. För att få en djupare förståelse för er företagskultur och lära känna bolaget intervjuar vi också några utvalda medarbetare.

Annonsering & search

För att nå rätt kandidater är det avgörande att synas i rätt sammanhang och nätverk. I samråd med er väljer vi ut rätt annonskanaler och sätter ramar för att searcha kandidater. I samarbetet med oss har du också tillgång till Nordens största nätverk av professionella säljare, säljchefer och VD:ar som vi matchar mot rollen.

Urval

Baserat på kravprofilen väljer vi ut ett antal relevanta kandidater och genomför telefonintervjuer. De som är fortsatt intressanta kallar vi till en personlig intervju. Med stöd av beprövad intervjuteknik och forskningsbaserade beteendefrågor kopplade till försäljning bedömer vi vd-kandidatens potential, och om kandidaten har ett förväntat beteende som passar för rollen.

Presentation

Inom fyra veckor efter att kravprofilen godkänts presenterar vi två-fyra aktuella kandidater per roll. I samband med mötet får ni en skriftlig och muntlig presentation av respektive kandidat. När ni valt vilka kandidater ni vill gå vidare med och träffat dem personligen fattar ni beslut om vilka kandidater ni önskar ta vidare till sista steget i processen.

Tester & referenser

Utvald slutkandidat gör ett personlighetstest med fokus på motivation och drivkrafter kopplat till säljcykeln. Detta återkopplas sedan i en djupintervju och jämförs mot kravspecifikationen. Därefter genomför vi en kvalitativ referenskontroll med tre referenter och en bakgrundskontroll i syfte att säkerställa slutkandidatens historia och bakgrund.

Uppföljning

För att kvalitetssäkra rekryteringen följer vi alltid upp utvecklingen hos den nyanställda VD:n. Efter en månad kontaktar vi både den nyanställda och en ansvarig hos er för ett uppföljande samtal. Ytterligare uppföljning sker efter fem månader för att utvärdera matchningen mellan er och den nya VD:n.

swedol signicat centuri omnigym ahlsell ricoh hp db-schenker
P1552196 (kopia)

Seniora rådgivare som förstår VD-rollen

Oavsett bransch och storlek på bolag är det en stor investering att rekrytera en ny VD. Många är kvalificerade, men det går inte att understryka hur viktigt det är att du får in rätt person som har kapacitet att leverera på 100-dagarsplanen och nå era mål. I ett samarbete med oss jobbar du med seniora rekryteringskonsulter som själva haft säljledande roller, drivit bolag, suttit i ledningsgrupper och som ständigt är uppdaterade på den senaste forskningen inom B2B-försäljning.

rekrytera-säljchef

En VD som själv kan sälja

Den operativa VD:n har ett ansvar att själv driva försäljning. Därför lägger vi stor vikt vid att få en tydlig bild av era kunder, hur de köper och hur komplext säljet är. Det gör att vi kan matcha verksamhetens behov mot rätt säljkompetens hos kandidaterna för rollen. Försäljning är flerdimensionellt och blir alltmer komplicerat, vilket ställer tuffa krav på den operativa VD:ns kvalifikationer. I vår process får du också en strategisk genomlysning av din organisation och hjälp att utforma rollen som operativ VD så att den på bästa sätt matchar era framtida behov.

operativ-vd

Viktiga egenskaper hos en operativ VD

En operativ VD jobbar nära medarbetarna. Därför är det extra viktigt att din VD-kandidat är en duktig förändringsledare som kan få med sig andra och agera situationsanpassat. En VD som jobbar verksamhetsnära har ögonen på sig och behöver axla företagskulturen och ha nära till ett mjukt ledarskap där empati och engagemang är nyckelegenskaper för att bli framgångsrik.

Vi har genomfört över 2300 rekryteringar till över 500 kunder

om-oss-3

Vår styrka är att vi kan försäljning. Våra rekryteringskonsulter har själva försäljningsbakgrund inom B2B och är utbildade i forskningsbaserad säljrekrytering med certifiering inom Sales Excellence.

Genom forskningsbaserad säljrekrytering hjälper vi din organisation att rekrytera säljare som har rätt erfarenhet, förmåga och kapacitet att driva just din affär framåt.

Expertrådgivning om hur du framtidssäkrar långsiktig lönsamhet. Specialistkompetens om säljorganisationens betydelse för hela företaget. Gedigen erfarenhet av säljrekrytering: vi har genomfört över 2 300 rekryteringar under åren till över 500 kunder.

om oss-2

Vill du ha hjälp att hitta din nya kollega?

Kontakta vårt passionerade och kompetenta team, vi svarar alltid inom 24 timmar!

Söker du en specifik person hos oss?
Kolla in våra medarbetare!

 

Fyll i formuläret

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en rekrytering?

Vi är stolta över vår erfarenhet och kunskap och gör alltid vårt bästa för att du ska få så mycket värde av vårt samarbete som möjligt. Priset bör dock också alltid sättas i relation till vad det skulle kostat er i tid och förlorad arbetskraft att rekrytera själva – samt risken och kostnaden för en eventuell felrekrytering om ni inte tar hjälp av en specialist.

Hur lång tid tar det - när kan vi ha någon på plats?

Hur lång tid en rekrytering tar är olika från fall till fall. Vår ambition är att ha någon på plats inom 2-6 veckor. Att hyra en interim konsult går betydligt snabbare och ni kan ha någon på plats redan inom en vecka. 

Vi har väldigt höga krav, går det att hitta en sådan person vi söker?

För det mesta kan vi tack vare vårt gedigna nätverk hitta precis den eller de personer som ni söker efter. Men ibland behöver vi också vara ärliga och berätta när önskemålen inte står i perspektiv till vad ni befinner er som företag idag – och att det i så fall kan vara svårt att attrahera rätt kandidater. Då tittar vi på andra lösningar, till exempel genom att sänka kraven med 20% och istället hitta en bra person och driven medarbetare att lära upp istället.