People of SalesOnly

Försäljningschefen Mats: Därför var interim helt rätt för mig

Direktör, Manager, coach, affärsområdeschef. Under sina 25 år i branschen har Mats Winge testat det mesta. När det var dags för något nytt tog han för första gången ett interimsuppdrag – och det var precis den utmaningen han behövde.

“Jag ser mitt yrkesliv som ett uppdrag. Jag vill åstadkomma något av värde, oavsett om jag är konsult eller anställd”, säger Mats som tog uppdraget som interim Voice and Direct Sales Manager på Fortum.

Mats Winge är proffs på att hantera förändring. Där andra ser komplexa situationer och otydliga vägar framåt ser han möjligheten att bygga upp något nytt.

“Jag har ofta kommit in i bolag i förändringsskeden. Att navigera i förvärvssituationer och gifta ihop kulturer har blivit min nisch.”

Inställningen “jag stannar tills jag är klar” har följt Mats genom karriären. Efter att han på sin tidigare arbetsplats hade etablerat stora partnerskap och säljet var uppe och rullade, började han fundera över nästa steg.

Matchande möjligheter hos SalesOnly

Utan att reflektera över hur väl hans drivkraft skulle passa ett interimsuppdrag hörde Mats av sig till SalesOnly.

“Jag visste att SalesOnly är den mest professionella spelaren för rekrytering av säljpersonal på olika nivåer. Jag hade också en bra relation med min kontaktperson Viktor Hernborg där sedan tidigare – både när jag själv blivit rekryterad och när jag rekryterat. Han är otroligt bra på att matcha personer och bolag.”

Eftersom SalesOnly hade bra koll på Mats profil och hans tidigare prestation gick det snabbt att hitta ett uppdrag som skulle ge honom det motstånd han letade efter. Fortum behövde någon som snabbt kunde kliva in och ta sig an uppdraget att bygga upp deras externa säljkanaler. Ett tydligt uppdrag där Mats kunde använda sin mångsidiga erfarenhet för att åstadkomma något mätbart och värdeskapande. Dessutom på ett spännande bolag i en het bransch.

Vill få affär, kunder och medarbetare växa

“Hos Fortum fick jag möjlighet att jobba centralt i Norden med många olika avdelningar och driva ett förändringsarbete genom att bygga affär. Jag såg att jag kunde dra nytta av hela min säljbakgrund och skapa resultat för mig själv och andra. Ökad affär, fler nöjda kunder och lyckliga medarbetare motiverar mig – och det kunde jag se hända i uppdraget på Fortum.”

Vid interimsuppdrag är det inte ovanligt att uppdraget senare övergår i en anställning, vilket var en möjlighet som kändes positiv för Mats. Det gav honom både chansen att kasta sig in i något utvecklande, samtidigt som han kunde känna efter om det kunde bli en mer långsiktig matchning.

“Varje gång man vågar något nytt så lär man sig någonting som är av värde för framtiden. Man blir mer på alerten, skarpare och bättre. Jag tycker att det är viktigt att förändra sig, inte bara gå på rutin.”

“Känts som en anställning och inte ett uppdrag”

För Mats har skillnaden mellan att vara anställd och jobba som interimskonsult inte varit så stor. Han drevs redan av kraften i att driva igenom en mätbar förändring, vilket du som konsult ofta har i uppdrag att göra. Men du behöver inte vara en “hunter”-personlighet för att ta ett interimsuppdrag.

“En del som jobbar som konsult vill ha livet så, men för mig så har det inte varit någon skillnad i själva arbetet. Det har hela tiden känts som en anställning och inte ett uppdrag. Jag har varit en del av gemenskapen, inkluderad i organisationen och det har inte varit begränsande på något sätt.”

Central roll i organisationen

Många erfarna säljare tvekar inför att ta konsultuppdrag, just för att de känner att konsulten inte får samma självklara plats i verksamheten. Mats blev själv förvånad över hur bra allting kändes.

“Det var över förväntan i många aspekter. Jag var rädd att jag i ett så stort bolag bara skulle vara en liten kugge i hjulet – men så blev det inte. Jag har känt mig central i rollen och haft riktigt bra samarbeten mellan avdelningar och personer på Fortum. Det är en stimulerande och utvecklande kultur där vi hjälper varandra.”

Idag har Mats Winges interimsuppdrag gått över i en anställning som Voice and Direct Sales Manager på Fortum.

 

Mats Winges 3 tips till säljchefer som är nyfikna på interimsuppdrag

  • Du bygger ditt CV och gör dig mer attraktiv om du lär dig om olika branscher och vilka mekanismer som driver olika typer av försäljning
  • Att vi blivit trygga i föränderligheten har öppnat upp möjligheter att testa nya saker – synen på konsulter i organisationen har förändrats
  • Anställningar börjar mer och mer att likna konsultuppdrag – ofta byter du efter 3-5 år, så egentligen är steget inte så stort