Karriär

Var är alla kvinnor?

Under alla år jag jobbat med rekrytering har jag förundrats över avsaknaden av tjejer inom hantverket försäljning. Ofta träffar vi kunder som önskar sig en säljorganisation med jämnfördelning. Lika ofta träffar vi kunder som säger att bästa säljaren är tjej.

Ändå vet vi att det är så liten andel av vår databas och våra kandidater som är kvinnor! Varför? Hur kan det komma sig att många fantastiska coola affärsdrivna kvinnor hellre söker sig till andra yrken?

Om vi ska generalisera grovt upplever vi det som att vi kvinnor verkar vara mindre riskbenägna. Vi vill ha tryggare anställningar med belöningssystem som präglas av låg grad av progressivitet. Hellre hög andel fast lön än stor möjlighet att påverka utfallet. Vad står det för och vad handlar det om? Är det samhället som påverkat oss till att skapa denna trygghet för oss själva?

Vi vet att kvinnor generellt sett ser helhet, tar ansvar och driver relation på ett väldigt naturligt sätt. Dessa egenskaper är direkt avgörande för att lyckas som säljare. I synnerhet i en modern säljorganisation.

Så- tjejer – vart är ni?