Karriär

Vad är det som gör att så få kvinnor vill jobba med försäljning?

”Jag vill jobba med människor!” är en mening som vi i vår roll som rekryteringskonsulter så ofta har hört, framförallt från kvinnor. Nästan alla tillägger sedan,”Men jag är ingen säljare!” Samtidigt hör vi i nästan alla kundbesök – ”Och vi vill gärna ha en tjej” Den här ekvationen har vi levt med i alla år!

Det som ofta är påtagligt är rädslan! Rädslan att kalla sig för säljare. Hur kan det komma sig att så många fantastiska kvinnor är så rädda för att närma sig yrket säljare?
Är det så att kvinnor är mindre tävlingsinriktade, inte lika tuffa eller inte lika framåt? Inte vill tjäna pengar och kunna påverka sin egen lön och vardag? Nej, så är det såklart inte!

Och vad är det då en säljare gör i sin vardag? Med utgångspunkt i den egna verksamhetens mål och affärsplan, är säljarens uppgift att få andra människor och verksamheter att förstå värdet av just deras produkt/tjänst. Rollen och uppgiften är att hjälpa kunden att lösa ett problem, vad det nu än kan vara. I alla säljande roller har man mycket kontakt med många människor, i många roller sker kontakten ofta i fysiska möten och i andra, via tekniska verktyg. Gemensamma nämnarna för försäljningsyrket är personliga kontakter, service och problemlösning. Alltså, mycket av det kvinnor efterfrågar i en tjänst!

Vi som är kvinnor och säljare blir ofta frustrerade över detta. Samtidigt kan vi se att vi, tack vare flera mycket goda förebilder har kommit att älska försäljning och rollen som säljare!

Vill du komma i kontakt med oss och diskutera vidare eller är du på jakt efter en ny utmaning? Hör av dig till oss idag!