Därför ska du jobba som konsult inom sälj – 5 anledningar

Allt fler företag får upp ögonen för hyrlösningar vid försäljningspeakar, nylansering och specifika satsningar. För säljare som presterar öppnar detta helt nya möjligheter att göra karriär som konsult. Men vad innebär det att jobba som konsult inom sälj och vad får du som säljare ut av att ta interimsuppdrag? Vi beskriver fem anledningar till varför du som säljare bör testa rollen som konsult! 

Duktiga säljare har alltid jobb brukar det heta. Och visst finns det en sanning i det – det finns ett nästintill omättligt behov av duktiga säljare i de allra flesta branscher. Under de senaste åren har allt fler företag fått upp ögonen för hyrlösningar för att vid behov stötta den ordinarie säljorganisationen. Fördelarna för företagen är många, bland annat att de genom att ta in en konsult får kapacitet att snabbt skala upp sina säljavdelningar vid försäljningspeakar eller för att stötta upp den ordinarie säljstyrkan vid specifika satsningar eller nylanseringar.

I och med detta har också möjligheten att göra karriär som konsult öppnat sig för dig som är en högpresterande säljare.

5 anledningar för säljare att ta konsultuppdrag

1. Definierade säljuppdrag och tydligare mätning av din prestation

När du som säljare tar ett konsultuppdrag kommer du in på en arbetsplats med ett tydligt uppdrag och ett mål du ska nå under en förutbestämd tidsperiod. Kanske ska du hjälpa företaget vinna fler affärer vid en försäljningspeak, vända en negativ försäljningstrend, stötta säljorganisationen vid en nylansering eller att sälja mot en ny marknad. Säljuppdraget är väldefinierat på förhand och du mäts på hur väl du når upp till de mål som satts upp. På så sätt blir din prestation mätbar och ditt bidrag till organisationen väl synlig för din uppdragsgivare. Många säljare drivs av att skapa förändring och nå framgång i sin roll. I ett konsultuppdrag har du rätt förutsättningar för att kunna göra ett avtryck som märks.

2. Större omväxling och utveckling

Genom att ta konsultuppdrag får du som säljare möjlighet till omväxling och kan testa uppdrag av olika tidsomfattning och karaktär. Genom att arbeta på uppdrag hos olika företag kan du samla erfarenheter från olika arbetsgivare och branscher och utvecklas både som människa och säljare. Tack vare möjligheten att testa sina säljegenskaper i olika organisationer och branscher hittar många säljare sin specifika nisch – något som kan vara väldigt värdefullt för den fortsatta karriären.

3. Möjlighet att nätverka och bygga cv

Oavsett om du är i början av din försäljningskarriär eller om du är en specialistsäljare med många års erfarenhet ger jobbet som säljkonsult dig möjligheten att utöka ditt nätverk och få kontakt med intressanta personer inom din bransch eller specifika nisch. Säljkonsulter är ofta uppskattade då deras prestation och bidrag på arbetsplatsen blir synligt för de övriga i arbetsgruppen – något som kan öppna viktiga dörrar för framtida uppdrag eller samarbeten.

Är du efterfrågad på arbetsmarknaden? Ta reda på vilka 7 egenskaper hos B2B-säljare som arbetsgivare rankar högt inför framtiden

4. Högre ekonomisk ersättning

Kan man tjäna mer pengar som inhyrd konsult än som fast anställd hos uppdragsgivaren? Svaret är oftast ja. Som säljkonsult blir din framgång mätbar och efter avslutade uppdrag har du ett gediget track record som visar på din kapacitet och prestation – något som också motiverar en högre lön. När du kan visa denna typ av resultat öppnas också dörrar för nya, fler och mer kvalificerade uppdrag – något som också har en positiv inverkan på din löneutveckling.

5. Högre grad av frihet

Som konsult får du möjlighet att designa ditt arbetsliv som det passar dig. Kanske vill du ha ett mer agilt arbetsliv än vad traditionella anställningar erbjuder och själv välja när och hur du vill jobba. Många konsulter varvar till exempel arbetsintensiva perioder med lite längre perioder av ledighet för att resa eller ägna sig åt fritidsintressen innan det är dags att hoppa på ett nytt konsultuppdrag. Som konsult har du möjlighet att anpassa ditt arbetsliv efter dina behov och livssituation.

Är du intresserad av att veta mer om hur det fungerar att jobba som säljkonsult via SalesOnly? Vi är marknadsledare inom säljrekrytering och konsultuthyrning inom sälj och jobbar forskningsbaserat för att framgångsrikt matcha kandidater med rätt uppdrag. Kontakta Viktor Hernborg, senior rekryteringskonsult på SalesOnly, om du vill veta mer – eller connecta med Viktor på LinkedIn.