Gästblogg, Karriär

”Dit benen inte bär, bär huvudet istället

Möt en sann inspiratör med hjärtat på rätt ställe. Det gick snabbt för Kevin att genom en post på Facebook nå över 500 likes. Idag har vi förmånen att få honom att gästblogga hos oss på SalesOnly. Följ med i Kevins tankar och låt dig ryckas med i sann motivation!

Sedan födseln sitter jag i rullstol, föddes 10 veckor för tidigt med en CP skada.
Det har dock inte hindrat mig från att tänka och drömma stort.
För att komma ett steg närmare min dröm bestämde jag mig 2014, efter två års arbetserfarenhet inom telemarketing och B2B för att börja studera en 2 årig yrkeshögskoleutbildning till Key Account Manager på Företagsekonomiska Institutet i Stockholm, en utbildning jag examinerades från i maj 2016.

Idrott och Försäljning har flera gemensamma nämnare som jag har stor nytta av i näringslivet (jag har en bakgrund inom rullstolsinnebandy). Du får sannolikt en unik målmedvetenhet och dedikation, lär sig att hantera olika typer av viljor och människor i grupp samt framförallt lär man sig att ta ansvar.
Citaten jag lever mitt liv efter är följande: ”Dit benen inte bär bär huvudet istället”, det amerikanska välkända ”Sky is the limit” och ”Om du inte tror på dig själv vem ska då göra det?”

Målet med den här texten är att öka och inspirera till en god motivation och självkänsla.
Jag kommer även ta upp saker som jag tycker är viktigt såsom mångfald och inkluderande, att man ska se lösningar, möjligheter och potential hos alla människor istället för hinder, problem och okunskap som tyvärr är ett vanligt förekommande inte minst för personer med funktionsnedsättningar.
Min starka övertygelse säger att ”Alla kan bidra med någonting stort som litet”.

Jag vill uppmuntra alla särskilt personer med funktionsnedsättning till att studera. Att studera och utbilda sig är en investering för en själv som aldrig kan tas ifrån en och som dessutom är gratis (åtminstone i Sverige). Jag kan säga av egen erfarenhet att mina två år på Företagsekonomiska Institutet var de bästa i mitt liv där jag både utvecklades som yrkesmänniska och människa.
Det är ett faktum att personer med funktionsnedsättning studerar i mindre grad än sin motsvarighet.
Det kan ha sin förklaring att man har dålig självkänsla samt att man har haft lärare från grundskolan som inte tror på en.
Jag vet hur det känns.
Jag har som trott att man har varit efterbliven bara för att man sitter i rullstol, som själv haft lärare inte har förstått att mitt funktionshinder påverkar endast min motorik och inte mitt intellektuella tänkande.
Som jag sa tidigare alla kan bidra med någonting stort som litet.
Det är bara du själv som kan styra över ditt liv och ingen annan.
Ingen dröm är för stor.
Med det sagt så vill jag avslutningsvis skicka med en tanke/uppmaning till alla arbetsgivare och företagare därute.
I samband med en rekrytering upplever jag det som att man målar upp en bild av ”den perfekta kandidaten”. Man ska ha en viss erfarenhet och/eller en specifik eftergymnasial utbildning, man ska se ut på ett visst sätt osv.. Man utgår från en ”checklista” med ett ex antal punkter som alla ska vara en grön bock på för att man ska ta sig vidare i rekryteringsprocessen.
Risken att bli ratad är därmed ganska stor. Urvalet kan snabbt bli ganska så smalt.
Varför inte testa en annan approach? Varför inte våga vara annorlunda och öppen?
Utgå ifrån vad människor kan bidra med och vad man kan utveckla istället för vad de redan har. Utgå ifrån att egenskapen av att vara annorlunda eller sticka ut är någonting bra. Utgå ifrån att öppenhet och transparens vidgar dina vyer och skapar nya erfarenheter och insikter.
Det skapar en bredare acceptans som både du och din verksamhet tjänar på. Jag lovar. Alla människor har ett val, alla människor har kapacitet och potential.

Kevin Nordfors