Affärsinsikter

Varför är HR viktig för affären?

I dagarna lanserades priset ”Årets HR-Chef” på Human Growth Awards. Stolta kan vi säga att det är just Wise Group som står bakom detta pris. Vi som ingår i en koncern med stark förankring inom HR frågor möter vi ständigt och jämt kompetenta och coola kollegor som arbetar med HR frågor i hela näringslivet. Utöver dessa möter vi såklart också ofta HR som beslutsfattare i de rekryteringar vi genomför.

Oerhört ofta slås vi av avsaknaden av samarbete mellan affär och HR. Vi får extremt ofta ständigt höra att HR inte förstår affären och lika ofta får vi höra att verksamheten inte förstår HR.

Som beteendevetare och säljare/verksamhetsledare kan jag förstå båda sidor. Jag kan också verkligen se vinsterna i att glappet minskas. Att som HR-chef (HRBP/HR specialist eller annan befattningstitel) inte förstå affären och verksamheten är att diskvalificera sig själv från att driva HR processer på en strategisk och lönsam nivå.

Det är avgörande att förstå affären för att kunna förankra och räkna hem de förändringar/justeringar som krävs och därmed få ett mandat.

Under de år jag varit verksam inom vår bransch har jag träffat så många kompetenta kvinnor och män som med starkt affärsdriv skapar goda förutsättningar ute i näringslivet. Med detta pris får vi nu möjlighet att hylla dessa hjältar i vardagen!