Rekrytering, Karriärtips

Allt du behöver veta om bakgrundskontroller när du söker jobb

När rekryteraren berättar att hen tänker göra en bakgrundskontroll blir du genast nervös. Vad kommer hen hitta om mig? Missförstånden kring bakgrundskontrollerna är många. Därför har vi samlat allt du som jobbsökande behöver veta om bakgrundskontroller, vad som ingår och hur du ska hantera eventuella avvikelser. 

Bakgrundskontroller eliminerar framtida risker

Syftet med en bakgrundskontroll är att minimera risker och skapa transparens så att både du och din framtida arbetsgivare känner er trygga. Om du gjort något enstaka misstag, till exempel fått en fortkörningsbot, säger det oftast inget viktigt om din inverkan på kundens affär, medan allvarliga företeelser direkt sätter kunden i en riskposition.

Det är framförallt upprepade avvikelser som blir problematiska inom säljrekrytering eftersom de visar bristande riskbedömning. Eftersom säljare har affärskritiska funktioner är det viktigt att i största möjliga mån eliminera framtida risker och bakgrundskontroller är ett effektivt verktyg för det. 

Bakgrundskontroller görs precis i slutet av en rekryteringsprocess, innan avtalsförhandlingen, men redan i din första kontakt med rekryteraren kommer du få frågan ”Kommer vi hitta något i en bakgrundskontroll?”. Då är det din uppgift att förklara vad som ligger bakom avvikelsen och visa att du hanterar situationen på ett bra sätt. Checklista: 7 viktiga egenskaper hos framtidens B2B-säljare Möter du framtidens behov inom B2B-försäljning? Checklistan går igenom de viktigaste säljkompetenser baserat på aktuell forskning och önskemål från våra kunder.   Ladda ner checklistan

Vad ingår i en bakgrundskontroll? 

Vad kommer rekryteraren att titta på i din bakgrundskontroll? Det beror på i vilken omfattning bakgrundskontrollen görs. För de flesta roller innebär det offentliga handlingar från verifierade källor, till exempel Skatteverket eller Polisen. 

Uppgifter som kontrolleras

 • Juridiska spörsmål
  Utöver utdrag ur belastningsregistret som bara visar registrerade domar så tar din rekryterare reda på om du har några pågående juridiska tvister. 

 • Ekonomisk situation
  Har du betalningsanmärkningar eller skulder till kronofogden? I kreditupplysningen får din rekryterare veta din årsinkomst samt hur din ekonomiska situation ser ut.

 • Personuppgifter
  Rekryteraren kontrollerar att du är den du säger att du är genom att verifiera din folkbokföringsadress och ditt personnummer.

Uppgifter som inte ingår i bakgrundskontrollen

 • Subjektiva sökningar på internet
  I en bakgrundskontroll ingår vanligtvis inte att rekryteraren googlar dit namn för att till exempel ta reda på dina politiska åsikter eller religiösa tillhörighet.

Men givetvis är det klokt att se över din digitala närvaro utifrån att du som säljare förväntas ha ett förtroendeingivande personligt varumärke. Bilderna från när du dansar på borden på midsommar behöver du vanligtvis inte oroa dig över! 

Exekutiva rekryteringar: I rekryteringar för högre positioner, till exempel vd-roller, görs ofta fördjupade bakgrundskontroller där både dina utbildningar och anställningar kontrolleras.

Tänk så här om du har avvikelser i bakgrundskontrollen när du söker jobb

Det börjar lida mot slutet av din intervju och känslan är bra. Du har gjort bra ifrån dig på arbetsproverna, dina referenser är positiva och din profil passar det kunden eftersöker. Då säger rekryteringskonsulten plötsligt “Jag kommer att göra en bakgrundskontroll där jag kommer kontrollera juridiska spörsmål, dina personuppgifter och göra en kreditupplysning. Kommer jag hitta något?”. 

Här är 5 tips på hur du ska hantera frågan om du har avvikelser:

 1. Var ärlig
  Om du inte är uppriktig med din bakgrund uppstår det lätt en förtroendeproblematik som ofta är värre än själva företeelsen i sig.

 2. Utelämna inget
  Det kanske inte var en stor grej för dig, men i en rekryteringsprocess är det inte du som avgör vad som är viktigt eller inte. Utelämna därför inget. Det skapar ett negativt signalvärde.

 3. Trivialisera inte 
  Skämta inte bort saker. Det visar på bristande omdöme.

 4. Våga visa känslor (men gör inte dina avvikelser till din identitet) 
  Det finns ofta komplicerade känslor och situationer kopplade till avvikelser. När du visar att de påverkat dig men att du bearbetat dem uppfattas du som insiktsfull.

 5. Dela lärdomarna från upplevelsen
  Hur har lärdomen gjort dig till en bättre person och säljare? Glöm inte bort att visa på självinsikt samtidigt som du säljer in dig själv till rekryteraren.

Säkerhetsklassade arbetsplatser: Hos de flesta arbetsgivare är någon enstaka avvikelse inte ett problem. Alla kan hamna i svåra situationer. Men på vissa arbetsplatser råder det nolltolerans.

Svar på de vanligaste frågorna om bakgrundskontroller

Få svar på de tre vanligaste frågorna som en rekryterare får inför en bakgrundskontroll (så du slipper ställa dem i din intervju):

 1. Hur långt tillbaka i tiden kollar bakgrundskontrollen?
  Det beror på. Standard är mellan 5-10 år, men om du har flera avvikelser inom samma område kan tidsperioden vara längre.

 2. Hur vet jag om jag har gjort någon överträdelse?
  Om du är osäker så har du inget du behöver ta upp. Överträdelser som skulle dyka upp är du garanterat medveten om. 

 3. Behöver jag radera mina semesterbilder?
  Mediebakgrundskontroll ingår vanligtvis inte, men om du känner dig osäker kan det vara klokt att se över ditt personliga varumärke online. 

Har du fler frågor? 

Vänd dig direkt till rekryteringskonsult så hjälper hen dig! Och letar du efter fler sätt att boosta din karriär på? Spana in vår sammanställning om de 7 viktigaste personliga egenskaper hos framtidens säljare