Medarbetare berättar

Kristin Axelsson: Några saker jag vill erkänna

Jag erkänner. Jag är en riktigt nyfiken person som vill VETA saker. Förstå HUR saker hänger ihop. Vill veta VARFÖR gör människor som de gör. VAD är det som ligger bakom deras agerande? Den här obotliga nyfikenheten är onekligen en av de största anledningarna att jag inte efter 7 år på SalesOnly någonsin tröttnat och tyckt att saker går på rutin.

Allt för ofta hör jag i mitt jobb ”nä, nu kan jag detta” – ibland bara efter ett par år. Hur skulle jag kunna tröttna? Jag har ju inte träffat JUST DEN HÄR personen eller hört hur just den här försäljningschefen eller VD:n tänker kring sin affär! Om man snabbt tröttnar på ett jobb som mitt, då tänker jag att man onekligen måste missa nyanserna – att man inte ser nyansrikedomen i människor. Det här yrket har så många lager. Alltid finns det nya nyanser att upptäcka i min vardag eftersom jag aktivt LYSSNAR på vad människor faktiskt säger till mig. Jag sätter mig in i deras förståelsehorisont, jag ifrågasätter, jag lyssnar till det som inte sägs; det som kommuniceras mellan raderna. Jag är närvarande. Rätt så ofta får jag lägga band på mig själv också såklart – man kan och ska inte fråga om allt!

Jag erkänner.Det är ingen hemlighet att jag älskar att stå på scen och i centrum! När andra får handsvett av att hålla stora föredrag är jag i mitt esse. Ända sedan barnsben har jag hållit på med teater och tvärtemot vad många tror så handlar teater inte om att spela en roll. Det handlar istället om att känna sitt känsloregister och plocka fram olika delar av sig själv vid valda tillfällen. Försäljning liknas ofta vid idrott – vilket jag förstår, få verkar ha knäckt koden och missat kopplingarna till teatern. För precis som i teaterns värld så handlar försäljning om närvaro, förmåga att sätta sig in i andras världar, skapa dynamik och att agera på det som händer precis exakt NU. Magin i mötet med andra.

Rekommenderad guide  Den stora handboken: Att rekrytera inom sälj Ladda ner guide

Jag erkänner. Jag vill göra saker annorlunda. När andra läste konventionella utbildningar valde jag istället i brinnande lågkonjunktur 2008 att läsa ”innovation/entreprenörskap och arbetslivspsykologi” på högskolan. Innovation var inget buzzword vid detta tillfälle och folk tänkte nog mest på uppfinnarjockar och personer med spretigt hår. ”Vad blir man då?” jag var inte säker men det enda jag visste var att jag har en obotlig passion för kreativitet, business och för människor. Återigen, nyfikenheten. Efter examen fann jag SalesOnly och sedan dess har det varit en lycklig kärlekshistoria där jag fått chansen till en fantastisk utveckling, såväl personligt som karriärmässigt.

Jag erkänner. Jag älskar magin när jag får människor att känna sig sedda! Kunder, kandidater, kollegor, medarbetare. Det händer något i oss människor då, vi liksom blommar. Det där gnistrande glittret kommer fram i ögonen och jag får aldrig nog av det.

Jag erkänner. Jag älskar att ha information först. Var rör det på sig i näringslivet just nu? Vilka branscher går bra och vilka går det sämre för? Vad är det som gör att vissa säljare har en aura av framgång runt sig? Vad är det som gör att den här personen framför mig just nu bär på så mycket frustration? Vad är det som gör att den här kunden vill jobba med just mig? Hur kan jag hjälpa den här individen att nå sin fulla potential? När man jobbar som rekryteringskonsult på SalesOnly med förmånen att rekrytera säljare, är det som att varje dag sitta med ett tusenbitarspussel och jag fullkomligt älskar det.

Så erkänn; hur kan du utmana dig själv att bli mer närvarande i din yrkesroll?

Denna text är en krönika från 2019 av Kristin Axelsson, Head of Researchers/Senior Rekryteringskonsult på SalesOnly

Här kan du connecta med Kristin på LinekdIn