Karriär

Att lära sig att känna tacksamhet och acceptans mot sin funktionsnedsättning.

Det kan väl inte vara så svårt att göra ett blogginlägg tänkte jag. Jag ska bara skriva från hjärtat, dela mina egna erfarenheter och lärdomar om min funktionsnedsättning – Dyslexi.  Men nu sitter jag här och tanken kom nyss krypandes.
”Vad har jag get mig in på? Detta kommer inte att gå vägen!” Sedan stannade jag upp och sa till mig själv.
”Men vänta nu Therese.  Vad är syftet med detta inlägg och vad vill du förmedla till dina läsare i bloggen?”

Jag vill lyfta nedan punkter, och jag ska dessutom leva därefter:
Att acceptera den du är.
– Tro på dig själv
– Min Story..
– Känna tacksamhet! Ta vara på dina andra sinnen. Lägg din energi på det du är bra på, samt att min Dyslexi har gjort mig till en framgångsrik säljare.
-Mina tankar.

Jag misstänker att flera utav Er känner igen er i ovan. Detta blogginlägg är skrivet till Er alla som just gör det, känner igen Er. Det är till er som har någon form utav funktionsnedsättning, men även för Er som lever med någon som har motsvarande. Det kan vara ditt barn, din kärlek, din vän, din kollega eller en medmänniska vid din sida. Hur kan vi på bästa sätt sprida kunskap till oss själva om detta, men även till omgivningen som inte vet hur det är att vara i vår situation.

Att acceptera den du är.
Först och främst måste du lära dig att leva med din funktionsnedsättning. Det kan vara allt ifrån inget till en försämrad del utav sinnen som tex syn, hörsel, tal eller att du kroppsligt är född med ett handikapp alt har förlorat någon del utav dina sinnen/kroppsdel genom livet gång.  Att leva med en funktionsnedsättning är inte så svårt, man har liksom inget val. Men att acceptera det, är desto svårare. Men när du väl har gjort det, öppnas en helt ny värld.
Det har tagit mig 35 år acceptera att jag har Dyslexi. Jag kämpar fortfarande med HUR jag ska ta mig till mitt mål på bästa möjliga sätt med de förutsättningar jag har, utan att tänka negativa tankar om mig själv och min nedsättning.

Tro på dig själv.
Man ska aldrig jämföra olika funktionsnedsättningar med varandra. Det är även svårt för en person som inte har kunskapen att förstå vad det krävs att gå igenom detta. Därför är det så viktigt att vi genom sociala medier lyfter och berör detta ämne, så att alla får samma förutsättningar att förstå samt kunna hjälpa sina medmänniskor att nå sina mål med rätt hjälpverktyg.

Min Story.
Det skär i mitt hjärta att berätta för Er vilka tankar jag haft om  mig själv det senaste 34 åren. Detta har givetvis inneburit svåra konsekvenser, att det tex påverkat min självkänsla oerhört mycket.
Varför är jag inte lika smart som alla andra?
– Är jag dum i huvudet på något sätt?
– Varför lär jag mig inte som dom andra? 

Det jag inte förstod, förrän jag var hos min Logoped och fick göra olika Dyslexitester i 4,5 timmar, var att jag har en funktionsnedsättning i inlärning, skrift, läsning samt förståelse av text. Tänk om jag hade fått denna kunskap redan som liten. Förstå vilka andra förutsättningar jag hade fått då, ”jag hade inte behövt känt mig dum i huvudet” samt förmodligen lärt mig mycket mer i skolan än vad jag har gjort idag, tyvärr. Men det är inte för sent att lyfta detta ämne nu, skapa sig mer kunskap och att göra det bästa utav situationen.

Känna tacksamhet! Ta vara på dina andra sinnen. Lägg din energi på det du är bra på, samt, min Dyslexi har gjort mig till en framgångsrik säljare.

Jag satt med min Coach under en Session. Hon frågade mig om jag kunde känna tacksamhet mot min funktionsnedsättning. Hur kan hon ens ställa en sådan ”puckad” fråga tänkte jag? Hon berättade hur hon såg på detta, samt att hon aldrig har träffat någon person som är så duktig verbalt som jag. Enligt henne kan jag på ett unikt sätt, förmedla och visualisera med ord hur jag känner, tänker och samtidigt beröra personen jag talar till. På det sätter har jag en förmåga att både få med mig mina medmänniskor, lätt skapa nya relationer, samt bygga upp ett förtroende med dom jag träffat. Jag har helt enkelt ett förstärkt verbalt sinne som mitt vapen och kraft.

Och om jag ska återgå till min Coachfråga efter några månaders reflektion, är mitt svar på den frågan ett självklart JA! Jag skulle idag aldrig vilja byta ut min unika förmåga att beröra folk, skapa fina relationer och ett starkt förtroende, mot att stava rätt alt läsa och förstå en text utan hinder. Aldrig! För det är TACK VARE min Dyslexi som jag är en framgångsrik säljare, Opportunity Agent, kollega, vän, mamma och medmänniska.

Mina tankar.
Jag vill ge med mig några tankar till Er som känner igen er i detta, eller till Er som har någon i er bekantskap som har en funktionsnedsättning.

  • Acceptera den du är och var stolt över dig själv.
  • Istället för att se din funktionsnedsättning som ett hinder, se det som en tillgång istället.
  • Våga gå din egen väg, den må ta längre tid för att komma till ditt mål. Men det är så livet ser ut och se det positiva i det istället.
  • När du saknar ett sinne, förstärks dina andra sinnen. Ta vara på dom, dom gör dig unik. Dessa sinnen är ditt Gyllene kort till framgång!
  • För Er som lever vid sidan om. Försök att sätta Er in i personen i fråga. Sträck ut en hand, ge personen rätt förutsättning med rätt hjälpverktyg, tid, och utrymme. Det betyder mycket mer än vad Ni tror.

Jag vill även lyfta två fantastiska föreläsare som även dom har en funktionsnedsättning. Dessa personer har hjälpt mig på vägen att acceptera mig själv som den jag är, samt ta vara på mina starka sinnen, samt förvalta dom väl, ta min egen väg för att lyckas ta mig till målet, vara stolt över mig själv samt göra det bästa utav situationen då ingenting är omöjligt, du måste bara våga gå din egen väg. Krister Olsson och Carolina Larsson, har du möjlighet, följ dessa två inspirationskällor.

Therese Vardam, Opportunity Agent SalesOnly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *