People of SalesOnly

Stefan om framgångarna: Jag tror inte på slumpen

Under sina år som vd, försäljningschef, styrelsemedlem och konsult har Stefan Dufva sett det mesta. Men när SalesOnly hörde av sig och berättade att Stockholm Gas AB behövde hans specialitet väcktes hans nyfikenhet ordentligt. Var detta en möjlighet att kombinera försäljning, affärsutveckling med hans intresse för förnyelsebar energi?

Svaret var ja. Två veckor senare hälsades han välkommen av sina nya kollegor på Stockholm Gas AB och klev in i rollen som interim Business Development Manager och Sales Management Adviser.

För ett förnyelsebart Stockholm

Gasnätet Stockholm och Stockholm Gas förser Stockholms hushåll, restauranger och industrier med biogas – och efterfrågan bara växer. De är mitt i en förändringsprocess där de rustar inför framtiden och Stefan kunde direkt börja bidra med sina dubbla kompetenser. 

– Som business development manager bygger jag affärer med våra kunder genom att driva avtalet från ax till limpa. Och som Sales Management Advisor hjälper jag till att förbereda säljavdelningen inför framtiden. Vilken är vår säljidentitet och vilka arbetsstrukturer behöver vi? 

En framgångsrik kombination

Just kombinationen av sales management och affärsutveckling har kommit att bli Stefans specialitet. Sedan 2002 har han stöttat flera högprofilerade bolag med strategisk, taktisk och operativ försäljning. Han har också varit vd och Sverigechef inom oljeindustrin där han fokuserat på förnyelsebara material och drivit eget konsultbolag. Under resans gång har han byggt upp en stor metodbank som SalesOnlys rekryteringskonsult Viktor Hernborg matchade med Stockholm Gas behov.

– Det är ingen slump när en säljavdelning gör bra resultat – utan ett kvitto på genomarbetade processer. Mitt uppdrag är att avgöra vilken strategi som behövs när och var. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser att det fungerar. Tionde eller tusende gången, det ger alltid samma kick.

Tro aldrig att du kan allt

Drivet att fortsätta lära sig är Stefans trademark. Han har sett alldeles för många splittrade säljavdelningar där alla springer åt olika håll och saknar delade mål på grund av bristande kunskap. Alla behöver ha samma agenda och ett gemensamt spelsätt. Först då kan den enskilda säljaren känna sig trygg i sin säljroll och företaget maximera sin försäljning. 

Med sin breda erfarenhet från olika områden är Stefan övertygad om att Stockholm Gas också kan lära sig från andra branscher:

– Köplogiken och säljstategin skiljer sig åt mellan olika branscher och industrier, och just därför är det viktigt att se sig omkring. Hur plockar jag russinen ur kakan från deras metoder? 

Nyfikenhet slår högst av allt

Stefan skulle utan att tveka rekommendera andra att vara interimskonsult via SalesOnly. Samarbetet med Viktor fungerar bra och han uppskattar att uppdraget med Stockholm Gas AB var så välmatchat mot hans bakgrund.

“Alla vinner på interimlösningar! Företaget får snabbt in senior kompetens och konsulten får högprofilerade uppdrag mitt i händelsernas centrum. När perioden är slut kanske kunden vill att man stannar längre – eller så tar man ett nytt uppdrag. SalesOnly backar dig oavsett”.

Avslutningsvis listar Stefan 3 tips till dig som är sugen på att ta ett interimsuppdrag:

  1. Var nyfiken! När du kommer in en så pass kort tid, som interim ofta är, så förväntas du komma med något riktigt bra, riktigt snabbt. 
  2. Våga be om hjälp. Första veckan på Stockholm Gas blev de nog lite mörkrädda av antalet frågor jag ställde. Men det fungerar! Nu kan jag deras affär innan och utan och vi gör stora framsteg varje dag.
  3. Var ödmjuk. Det finns något att lära från alla. 

Viktig information!

Det pågår löpande bedrägeriförsök mot användare av tjänster på internet och just nu är det mycket aktiviteter kring olika kommunikationsplattformar där bedragare utger sig för att komma från oss på SalesOnly.

Vi vill betona att vi på SalesOnly aldrig kommer att använda tjänster såsom WhatsApp, Telegram, Apple iMessage, Instagrams direktmeddelanden, Facebook Messenger eller SMS för att initiera kontakt med våra intressenter. Vi kommer heller aldrig att be er om känslig information via dessa kanaler.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor!